web analytics

Van onderwaardering naar waardering

Bij tijd en wijle hoor ik functioneel beheer medewerkers mopperen over de slechte waardering die functioneel beheer krijgt. De onderwaardering heeft in veel gevallen met de tamelijk nieuwe en nog niet optimale positie van functioneel beheer.

Om van onderwaardering naar waardering van functioneel beheer te komen is verandering nodig. Daar is echter geen standaard aanpak voor omdat de aanleiding daartoe, evenals elke  organisatie, verschillend is. Wel zijn er een aantal punten te benoemen waarop een aanpak voor verandering kan worden gebaseerd:

 1. Zorg voor aanvang voor draagkracht en betrokkenheid van het management, de gebruikersorganisatie en de direct betrokken medewerkers;
 2. Bepaal de klantwaarde in overeenstemming met de organisatie;
 3. Bepaal met welke processen, en de manier waarop, invulling is te geven aan waardering;
 4. Stuur op basis van feiten;
 5. Werk transparant, maak resultaten inzichtelijk en communiceer deze;
 6. Zorg voor continue verbetering.

Functioneel beheer hoort gewaardeerd te worden op de bijdrage die het aan de bedrijfsdoelstellingen levert. Een goede aanpak draagt bij aan het bereiken en behouden van die waardering.

Waardering krijg je niet zomaar, die moet je verdienen. En als je die verdient, dan biedt dat een basis voor (nieuwe) mogelijkheden, plezier en betere resultaten.

2 Comments

 1. Marjet Smits Author april 24, 2012 (4:02 pm)

  Een goed 6 punten plan van Wilbert Wijers om te bouwen aan omslag van onderwaardering naar waardering voor functioneel beheer. Ik ben het met dhr Wijers eens voor organisaties waarbij functioneel beheer centraal geregeld is. Voor organisaties waarbij functioneel beheer in de lijn gepositioneerd is, zou ik daar aan toe willen voegen: functioneel beheerders verenig je en werk samen aan de professionalisering van je vak.

  Reply to Marjet Smits

Trackbacks & Pingbacks

 1. Van onderwaardering naar waardering april 25, 2012 (8:15 am)

  […] onderwaardering naar waardering: http://www.fb-im.nl/van-onderwaardering-naar-waardering.htm Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink. ← ISM-methode in […]

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*

Recentste Tweet

Van BiSL naar BiSL Next? Volg onze gratis themasessie! Voor info en inschrijving zie eventbrite.nl/e/tickets-them…12 maanden ago
De workshop Functioneel Beheer Jaarplan wordt goed gewaardeerd! Deelnemen? ow.ly/O5CK305UhEX1 jaar ago

Aanmelden nieuwsbrief

Contactinformatie

Maturia BV

Meander 901
6825 MH Arnhem

Tel.: +31 (0) 6 – 23 87 58 55
Mail: info@maturia.eu

© Copyright 2017 | Maturia BV | KVK-nummer: 57092869 | BTW-nummer: NL8524.35.101.B01